Susan Garret-základní pravidla tréninku (přeložila Lucie Gabrielová-za to ji patří veliký dík!)

1. Trénink = hra = trénink. Pokud hraní je zábava, pak i veškerý trénink se psem by měl být zábavný. Pokud váš pes dělá rozhodnutí během hry (např. začne se přetahovat o hračku, aniž by k tomu vyzván), pak tím posilujete jeho právo rozhodnout se i v tréninku s vámi (možná pak bude raději honit kočku než trénoval áčko!).

 

2. POZITIVNÍ neznamená SHOVÍVAVÍ. Tohle je základní princip mého tréninku. Musíte být důslední. Pokud je nějaké chování přijatelné doma (např. pes se rozhodne, že si nelehne, když dostane povel), pak je to přijatelné i při tréninku. Přístup ke psu by měl být stejný v tréninku i v běžném životě. Je důležité trpělivě, ale důsledně dodržovat, co je a co není přijatelné. Trénink probíhá 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Pes se uči pořád, bez ohledu na to, jestli se jedná o aktivní trénink nebo ne.

3. Chování je utvářeno NÁSLEDKY. Dávejte si pozor na to, čím je váš pes odměňován. Procházejte a doplňujte si svůj seznam možných „odměn“ v průběhu dospívání vašeho psa. Velmi důležité jsou činnosti, kterými se může taky odměňovat.

 

4. Ohodnoťe svůj vztah se psem podle kvality jeho PŘIVOLÁNÍ. Buďte vytrvalí a každý den pracujte na zlepšování vazby s vaším psem. Je lepší pracovat na zlepšování vztahu než hledat výmluvy pro jeho výkon. Začněte pracovat se psem, který jen koexistuje na konci vodítka… a změňte ho na psa, kterého by chtěl každý.

5. Sledujte, jaké REAKCE odměňujte pokaždé, když psovi dáváte hračku nebo pamlsek. Za co jste klikli – koukal se pes na vás? Chtěli jste aby se na vás u tohoto cviku díval? Co jste chtěli odměnit? Ví o tom pes?

 

6. Natočte si alespoň jeden trénink za dva týdny. Raději ale více. Pokud pokrok není tak rychlý, jak jste předpokládali, může to být v jednom konkrétním cviku. Natočte si 3-4 po sobě jdoucí tréninky daného cviku (žádné video by nemělo být delší než 3-7 minut). Po natočení si projděte video a pak se koukněte a zhodnoťte celou sérii. Co jste odměňovali? Poznáte, proč váš výcvik nepostupuje tak rychle, jak byste chtěli? Pokud to nedokážete objektivně posoudit, požádejte kamaráda, aby videa prošel s vámi.

 

7. Myslete, plánujte, proveďte, zhodnoťte. (Bob Bailey). Plánujte svůj trénink a pracujte na svém plánu. Načasujte si trénink nebo si spočítejte míru odměňování, abyste psa nepřetrénovali. Nezačínejte trénink, dokud se to sami mechanicky nenaučíte a nenaplánujete si kdy budete dávat odměny. Trénujte pouze krátce! Po každém tréninku si zapište do deníku co se zlepšilo a jaké máte plány pro příště. Soustřeďte se na to, co vám pomůže dojít k cíli. Trénujte podle toho, co je nejlepší pro vašeho psa.

 

8. SMÍCHEJTE ODMĚNY, aby jste trénovali na hračky i pamlsky. Nabízejte pouze takové odměny, o kterých víte, že je pes bude chtít. Jakmile už mu odměnu jednou nabídnete, musí si ji vzít. Můžete použít jídlo jako odměnu při pokusu si hrát s hračkou, ale nikdy neodměňujte psa pamlsky poté, co si odmítl hrát nebo si sám přestal hrát. Co byste tím odměnili? Samozřejmě že to, že se sám rozhodl NEHRÁT si s vámi (a nezapomínejte, že pravidlo je trénink = hra).

 

9. Ať už jste zklamaní jakkoliv, nezapomínejte na to, že: „ VÁŠ PES JE ZRCADLOVÝM ODRAZEM VAŠICH SCHOPNOSTÍ JAKO TRENÉRA.“ Musíte si přiznat nedostatky svého psa, abyste je mohli využít jako výhody.

 

10. KLIKEJTE ZA AKCI, ODMĚŇUJTE ZA POZICI. (Bob Bailey) Pokud váš pes štěká poté, co kliknete a vy mu dáte pamlsek, co odměňujete? Když začínáte s shapingem nebo přeučujete nějaký cvik, pak je důležité dát odměnu co nejdřív po kliknutí (1-3s) – nezapomínejte, že odměňujete vše, co se stane mezi kliknutím a získáním odměny.

 

11. Trénujte, abyste ZLEPŠILI SVÉ SLABINY. Všichni máme tendenci trénovat věci, které nám jdou nebo trénovat psa, který se trénuje nejsnáz. To nás odměňuje. Pokud jste měli cviky, které vám nešly tento víkend, může to být důsledek nedostatečného trénování v minulosti. V krátkých lekcích trénujte ty cviky, které vám nejdou.

 

12. Bob Bailey připisuje problémy v tréninku: načasování, typu nebo četnosti odměny. Domluvte se s někým, aby na vás koukal při tréninku. Změňte kritéria tak, aby měl pes šanci uspět a svou četnost odměn držte co nejblíž 70%, jak je to bude možné.

 

13. Vždy na vás budou číhat špatné návyky, pokud je jednou odměníte (Bob Bailey). Dávejte si pozor, co všechno pes ještě dělá, když mu klikáte a odměňujete očekávané chování (např. štěkání).

 

14. Jste dvojité N? (…naváděč a nešika) Malé pokroky vašeho psa můžou být způsobeny tím, že jste nerozdělili požadovaný cvik do dostatečně malých částí. Dejte si pozor, aby se vaše ruka po odměnění vždy vrátila do výchozí pozice. Snažte se získat “psa který myslí“ a ne psa, který čeká na to, aby byl upozorněn, že se začíná pracovat.

 

15. NEMŮŽETE MÍT RYCHLOST BEZ POCHOPENÍ. Máte O.P.R.Z.(Očekávání, Pozornost, Rychlost, Zvyk)? Pokud trénujete ve velmi rušném prostředí a pokud začnete trénink s maximálním Očekáváním, Rychlost přijde poté, co budete mít Poroznost. Neučte psa rychlost dokud vše sám nepochopí správně i bez vašich pobídek a navádění.

 

16. JAKÁ JSOU VAŠE KRITÉRA? Poznejte je, naučte se je, trénujte je, žijte je.  Zachovejte kritéria, VŽDY. To nejjednodušší, co musíte udělat je naučit chování. To vůbec nejtežší je stanovit si celoživotní kritéria pro svého psa. To je to, co odlišuje dobrého trenéra.

 

17. Nikdy při tréninku neignorujte svého psa. Pokud dostáváte další instrukce nebo vysvětlení od svého trenéra, tahejte se se svým psem nebo ho držte za obojek, hlaďte ho nebo ho odložte do lehu či zavřete do klece. Cokoliv uděláte, nikdy neukončete cvik s tím, že se pak otočíte zády ke svému psovi a budete se bavit s trenérem. Je to znak nedostatku respektu k vašemu psímu partnerovi. Měli byste vždy uznávat úsilí svého psa pracovat s vámi.

 

Překlad článku SAY YES TRAINING REMINDERS od Susan Garret: https://www.clickerdogs.com/trainingreminders.htm

Mgr. Barbora Malénková Molinová

Moravskoslezský kraj - Mistřovice +420 605 249 163

prosím volat po 19 hod. či v dopoledních hodinách, avšak prvotní kontakt z hlediska časové vytíženosti upřednostňuji emailem
molinari.kennel@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode