Začínáme s triky - tipy pro začátečníky, jako jsem i já :-)

Protože jsem v učení psích triků vzhledem k věku mé psí puberťačky v začátcích, budu v následující rubrice popisovat triky, které zatím umíme a metody, jaké jsem já zvolila k jejich naučení. Určitě jsou i jiné způsoby, jak psovi vysvětlit, co se po něm žádá. Následující rady jsou tak jen ilustrací, jaká je jedna z možností. Každý trik je tak založen na invenci každého cvičitele a možnostech jeho psíka a je to tak nutno vždy brát. Těžko můžeme doufat, že čivava bude skákat do metru dvacet :-) Já používám metodu pozitivního upevňování a hry a držím se zásady, že při nacvičování na Toffee nepůsobím NIKDY žádnou fyzickou silou ani dotykem! Jde především o zábavu mou i její a je to lepší jako televize, vidět, jak se snaží a když ji dojde, co se po ní chce, jakou má radost! Špičkoví trenéři, třeba v mořských akváriích, by taky fyzickou silou asi těžko donutili třeba kosatku k provedení jakéhokoliv pohybu - a tak to beru i já :-)

 

Jak první jsem samozřejmě učili sedni a lehni, ale to nepovažuji za trik :-)

 

Popíšu tedy, jak jsem učila Toffee, aby se plazila. K provedení tohoto triku mi stačila jen voňavá dobrota v ruce a znalost povelu lehni, ze kterého jsem vycházela. Po uvedení psa do lehu bez slovního povelu stačí jen oddálit ruku s pamlskem od čumáka pejska. Jeho přirozenou reakci je, že se za ní natáhne, aby na ni dosáhnul. V ten moment musí pohnout i předníma a zadníma nohama a v tento moment dávám odměnu. Nemusí se ještě ani pohnout z místa, zatím stačí, že vědomě pohnul nohama. Tento pohyb opakujeme několikrát a pokud se nám zdá, že pes pochopil, že za malinký pohyb dostane odměnu, můžeme vzdálenost, se kterou pohneme s odměnou, malinko zvětšit. Následek toho většinou je, že se pes posune více dopředu a udělá tak jeden plazivý krok. Je důležité, aby odměna byla držena těsně u země, aby se pes neměl tendenci z pozice zvedat. Pokud se tak stane, může si člověk pomoc nižší židlí, pod kterou bude odměnu táhnout a pes se tak bude přirozeně plazit, aniž by ho napadlo se postavit. Jakmile pochopí, co se od něj požaduje, přidáme povel, u nás je to tradičně povel ŠARYK :-)))) Běhěm nacvičování je důležité, aby odměny nepřicházely pořád stejně a pořád ve stejném množství - vedlo by to ke znudění psa, protože by přesně věděl, co mu stačí k tomu, aby odměnu dostal a pak už se mohl jen tak flákat :-) Časem začneme stupňovat požadavky, více plazivých kroků, vyšší rychlostí, člověk bude jen předkloněný, pak bude stát atp. Je důležité ale nezapomenout na to, že k dalšímu ztížení může dojít pouze tehdy, když pes plně pochopil krok předchozí. Pokud se zdá po zvýšení nároku zmatený, je nutné vrátit se o krok nazpět, chování ještě upevnit a až potom přistoupit k dalšímu ztížení.

 

Brzy doplním fotky Toffee, kde budou jednotlivé kroky ukázány :-)

 

I my jsme pořád ve fázi učení, myslím, že se ke konečnému provedení triku dobereme tak během 2, 3 měsíců-nic se nemá uspěchat. Navíc tento trik může být nevýhodou v obedienci, takže ho necivčíme tak často, aby se mi pak Toffinka nevyplazila z pozice zrovna v momentě, kdy je to nejmíň potřeba :-)))) A že to ta baba na mě už kolikrát zkoušela :-)))

 

 

 

 

Mgr. Barbora Malénková Molinová

Moravskoslezský kraj - Mistřovice +420 605 249 163

prosím volat po 19 hod. či v dopoledních hodinách, avšak prvotní kontakt z hlediska časové vytíženosti upřednostňuji emailem
molinari.kennel@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode